Błąd
  • Szablon wyświetlający jest niedostępny. Skontaktuj się z administratorem witryny.

foodrustivcm.jpgCzy potrafisz ugotować pyszne danie ze staropolskich składników? Jeżeli tak, to spróbuj swoich sił w rywalizacji z innymi! Celem niezwykłego Konkursu Kulinarnego, organizowanego podczas tegorocznej Koronacji Królewskiej jest promowanie sztuki gotowania, pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych potraw i zwyczajów żywieniowych w średniowieczu.

Konkurs jest jednocześnie pokazem przyrządzania i serwowania potraw tradycyjnych kuchni wczesnośredniowiecznej. Do konkursu może przystąpić 6 śmiałków, ewentualnie grupy dwuosobowe, jako jeden uczestnik. Każdy będzie miał do dyspozycji dziewięć składników: 120 gram mięsa, pół kostki białego sera, 2 jajka, 2 garście soczewicy, 2 garście kaszy jaglanej, 1/4 główki kapusty białej, 2 marchwie, 2 cebule, pół kostki smalcu.

Do dań należy używać przypraw otrzymanych od organizatorów: sól, pieprz, ocet, czarnuszka, a do ozdabiania można dodać znalezione zioła lub kwiaty. Na wykonanie potrawy uczestnik będzie miał 2 godziny na przygotowanie i podanie dania na stół sędziowski. W skład jury wchodzą: 2 osoby wytypowane ze strony organizatora, 2 osoby wybrane z publiczności, 2 osoby powołane z grupy rekonstrukcyjnej.

W przypadku chęci wzięcia udziału w konkursie kulinarnym osoby zwiedzającej z publiczności grupa G.R.H GAWRA, koordynator akcji, użyczy ognia oraz wszelkich potrzebnych naczyń do gotowania i prezentacji dania. (maksymalnie 2 osoby / grupy).

Uczestnik konkursu wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych w związku z działaniami promującymi konkurs i wyraża zgodę na wykorzystanie wizerunku przez Miejski Ośrodek Kultury w Gnieźnie w materiałach promocyjnych w związku z realizacją wydarzenia: Festiwal Kultury Słowiańskiej „Koronacja Królewska” .
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie konkursu. Zgłoszenia można przesyłać na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. do 26 lipca 2018 roku. 28 lipca 2018 roku zgłoszenia przyjmowane będą na Placu św. Wojciecha w namiocie organizatora do 13.00.

Nagrody finansowe: (trzos)
Za I miejsce - 500 zł
Za II miejsce - 300 zł
Za III miejsce - 100 zł
Nagrody pocieszenia rzeczowe dla IV V i VI miejsca.

Kiedy? sobota, 28 lipca 2018 roku o 14.20, plac św. Wojciecha.